M

ДИПЛОМА 2020

На основним академским студијама Факултета примењених уметности у Београду, Дипломска изложба је круна четворогодишњег рада студената, као и наставника и сарадника који раде са дипломцима. Школска 2019/2020. година је по свему била специфична и изазовна, а за генерацију студената који су се уписали 2015. године, била је и завршна година – време када се сумирају сва стечена знања у уметничком истраживачком раду на првом нивоу студија.

Иако смо уложили све напоре да одржимо праксу свечаног отварања изложбе Диплома 2020 у Музеју примењене уметности и ове године, околности су биле такве да је електронски галеријски простор тренутно једини начин да се прикаже и сагледа целовита слика резултата рада студената четврте године.

Нове дигиталне праксе имају своје предности… ово је место коме ћете се враћати.

Пратите нас:
Tw        Be        Fb        Pin

Иза сваког уметничког пројекта крије се моћ креативности

О Факултету

Факултет примењених уметности у Београду представља академско средиште уметничког, истраживачког и научног живота, нераскидиво повезаног са најразличитијим областима наше егзистенције, материјалне културе и друштвене средине.
Комплексност студија на Факултету огледа се у многобројним ужим уметничким областима које су њима обухваћене. Настава је организована на једанаест одсека, са радионицама и учионицама са неопходном опремом. Заступљене су традиционалне технике паралелно са најновијим технолошким достигнућима, тако да се и наставни програми и опрема иновирају у складу са савременим захтевима, не занемарујући богатство културног наслеђа. Катедра за друштвено-хуманистичке науке даје студијама неопходни теоријски оквир. Посебна пажња посвећена је предметима значајним за ликовно изражавање који су заступљени на свим годинама основних студија.
Иако ће Факултет примењених уметности у Београду ове године прославити 72 године свог постојања, историјат ове школе започиње у турбулентном контексту српског друштва с краја 19. века. Почеци организоване школске наставе примењене уметности са дефинисаним програмом сежу у 1895. годину, у оквиру Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика. Настава примењене уметности у одређеном обиму одвијала се касније и у Уметничко-занатској школи, наследници Кутликовог образовног концепта, а затим врло конкретно и у оквиру Средње школе за примењену уметност. Она је основана 1938. године, а неки од најзначајнијих носиоца српске уметности тог времена, били су њени први професори. Три године по завршетку Другог светског рата, 1948. године, школа је подигнута на степен Академије, поставши тако прва високошколска институција у области примењене уметности. Свој назив мења у Факултет примењених уметности 1973. године.
У свом развоју и усложњавању, ова високошколска установа, иако врло често суочена са неповољним условима рада и подршке, имала је немерљив утицај на присуство и виталност примењене уметности, као и на њен значај за естетизацију и преображај стварности и друштва у домаћем контексту, али и шире.
Данас је то институција са наставним програмом на свим нивоима академског образовања (основним, мастер и докторским студијама) дефинисаним у оквиру три студијска програма са петнаест модула на основним и мастер студијама и једног, мултидисциплинарног студијског програма на докторским студијама, где се уметничка истраживања и праксе фузионишу са теоријским и научним оквирима. Њени професори и студенти су активни учесници на бројним домаћим и иностраним манифестацијама, добитници су значајних признања, и укључени су у савремене токове развоја различитих дисциплина примењених уметности.

Реч продекана

Најблаже речено, школску годину за нама можемо назвати необичном. Неки је зову „година коју су појели скакавци“, неки је зову апокалиптичном… како год било ова школска година ће бити упамћена по томе да је пред нас поставила многе изазове, али то је оно што живот често ради у мањој или већој мери.

Оно што никад не треба да заборавимо је да имамо интересантну могућност и привилегију да стварамо. Могућност да се бавимо стварањем је за многе била спасоносна, а чињеница да грана уметности којом се бавимо налази своје исходиште у побољшању свакодневног живота, даје нам снажан осећај сврхе.

Каже се да се „ајкуле роде пливајући“, те тако и ми желимо нашим дипломцима сличну врсту апетита према успесима у животу и превазилажењу разних изазова. Желимо им и неустрашивост, одговорност, инспирацију и свест да у себи увек имају ту скривену дозу противотрова – могућност да стварају и обликују свет око себе.

Честитамо дипломцима године 2020!

Милош Илић, ванр. проф.
Продекан за међународну сарадњу

Наш тим је
овде да вас подржи у вашим идејама

Ако имате предлог за сарадњу, ако имате предлоге за унапређење рада Факултета, ако желите да нас упознате, ако желите да нас посетите, ако желите нешто да питате или сазнате, наша врата су вам увек отворена!

143
бруцоша
131
дипломац
15
модула

Желите да се упишете на ФПУ? Јавите нам се!